Dilbilim

Yıl sonu yazı yazma meydan okuması Gün:10

Herkese merhaba

Photo by Thirdman on Pexels.com

Bugün güçlü hisettiğim bir şey hakkında yazmam gerekiyormuş. Ne olabilir, ne olabilir?

Güçlü hisettiğim bir konudan kastedilen heralde kendimden emin olduğum bir konu. Ne olabilir, ne olabilir?

Şu sıralar yine dilbilim çalışmaya başladım. Ve o konuda kendimi güçlü hissediyorum. Genel bakarsak tabi ki. Bu yazıda yine benim gibi dilbilime merak edenlerin okuması gereken birkaç başlangıç kitabından bahsedebilirim. Kitapların hepsini İngilizce okudum, Türkçeleri ya da benzer Türkçe yayınlar mutlaka vardır. Yorumlarda yeşillendirebilirsiniz.

Little Book of Language, David Crystal

Bu kitap başlangıç seviyesinde ve bence B1 İngilizce bilen rahatça anlayabilir. Kitabın yazarı David Crystal dilbilim denillince akla gelen ilk isimlerdendir ve kitapta çok terminolojiye kaçmadan dilbilim ve branşlarını anlatıyor. Bunu yaparken okuru sıkmıyor ve benzer kitapları okumaya, araştırma yapmaya yönlendiriyor. Keşke lisedeyken imkanım .olsa okusaydım.

How Languages Are Learned, Nina Spada

Bu kitabı üniversitede ek kaynak olarak hocamız önermişti, fotokopisini çekmiştim sonra rafa kaldırmıştım. Geçenlerde bulup okumaya başladım. Kitap dil edinimi özellikle ikinci dil edinimi hakkında. Terminolojiye yer veriyor ama benzer konuda okulda kullandığımız diğer(Erika Hoff’un kitabı) bir kitaptan çok daha hafif ve anlaşılır olduğu için bu listeye aldım.

Bu kitaptan sonrakiler biraz daha ağır kitaplar ama hal giriş seviyesindeler 🙂

An Introduction to Linguistics, Victoria Fromkin & Robert Rodman & Nina Hyams

Bu üniversitede kullandığımız kitaplardan biriydi. Adı üzerinde giriş kitabı. Tekrar okumaya başladım. Davide Crystalin kitabının ağırlaşmış hali diyebiliriz. Kitabının tamamının pdfi var ama yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi sadece belli bölümleri çektirdim.

Language The Cultural Tool, Daniel Everett

Bu kitap anlaşılır ve güzel bir dille yazılmış ama listedeki diğer kitaplara kıyasla biraz daha ağır. Kitabın yazarı Daniel Everett bu kitabı Chomskynin nativism görüşüne, özellikle recursion’a karşı çıkmak için yazmış. Kitabın ilk bölümlerinde dil ve dilbilim hakkında detaylıca bilgi verdikten sonra görüşler çarpışıyor diyeyim. Kitap onun dışında yazarın bir Güney Amerika yerli dili olan Piraha dilini öğreneme maceralarına da oldukça yer verdiği için okuması zaman zaman zorlaşabiliyor ama konuyla ilgilenen herkese öneririm.

Ayrıca bu kitap bana bir hediye o yüzden gözümde çok daha değerli.

Metaphors We Live by, George Lakoff

Bu kitap henüz okuduğum bir kitap değil ama burada bahsetmek istedim. Metaforlar ya da mecazlar bizim dilimizde de sıklıkla kullanılan bir anlatım biçimi ve bu kitap bu mecazların hayatımızı nasıl etkilediğini anlatmak için yazılmış bildiğim kadarıyla okumak, sağlam kafayla okumak için heyecanlanıyorum.

Böyle bahsedince kitap kulağa biraz ağır gelmiş olabilir ama ben bu kitabın ismini ilk önce mühendislik okuyan bir arkadaşımdan duymuştum ve kitabın çok da kulağa geldiği kadar ağır olmadığını söylemişti. Göreceğiz.

Sizin önerileriniz var mı? yoksa şimdilik bu kadar

-Alumina

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s